Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne serniczki, proste w wykonaniu. Polecam.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1395
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12248
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1395
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12248
Składniki
Mąkę przesiewamy do misy w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, suche drożdże i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką suche składniki. W rondelku roztapiamy masło, mleko podgrzewamy żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Do maki dodajemy 2 żółtka i wlewamy roztopione masło i letnie mleko. Z tych składników wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 60/45 cm.
Nakładamy wcześniej zrobioną masę serową.
1/3 prostokąta z ciasta nakładamy na środkową część placka.
Pozostałą trzecią część nakładamy na już nałożone na siebie części.
Zwinięty, posmarowany masą serową placek kroimy na 5 centymetrowe paski, Posypka: Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonymi orzechami z migdałami i makiem.
każdy wycięty pasek okręcamy tylko raz i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonymi orzechami z migdałami.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do momentu zarumienienia na złoty kolor.
Upieczone studzimy na kratce.
Smacznego!!!