Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetycznym serniczkom z jabłkami nikt się nie oprze, są lekkie, orzeźwiające, trochę takie jak sernik na zimno.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 906
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 906
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia ( 20 na 20 cm) wyłożyć papierem. Biszkopt ma być taki duży, żeby później można było wyciąć z niego 6 kółek. Moja forma jest dużo większa, więc wykładam papierem tylko potrzebny mi kawałek.
Biszkopt: jajka wbijam do miski, dosypuję cukier i ucieram mikserem około 5 minut, aż masa będzie biała i kremowa. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i cynamon przesiewam do jajek i delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Ciasto przekładam na formę do pieczenia, równomiernie rozsmarowuję i piekę około 10 minut na złoto.
Po upieczeniu ciasto wyjmuję na kratkę, zdejmuję papier i odstawiam do ostygnięcia. Następnie metalowymi pierścieniami wycinam 6 kółek o średnicy 5 cm. I stawiam na talerz, który później będzie pasował na półkę w lodówce ;-) Biszkopt lekko kropię sokiem jabłkowo-gruszkowym.
4 płatki żelatyny namaczam w zimnej wodzie na 5 minut. Potem je wykręcam. 150 ml soku jabłkowo- gruszkowego podgrzewam i rozpuszczam w nim żelatynę. Chwilę ostudzam i dodaję biały ser i cukier. Śmietanę ubijam z cukrem waniliowym i dodaję do sera. Wszystko delikatnie mieszam. Teraz najlepiej jest użyć rekawa cukierniczego i masę przełożyć na biszkopt w foremce, równomiernie rozkładając na 6 torcików. Wstawić do lodówki do stężenia na około godzinę.
Jabłka myję i cienko obieram skórkę na 5 mm. Skórkę z jabłek kroję w małą kosteczkę i polewam sokiem z cytryny. Pozostałe jabłko również kroję w kosteczkę i polewam sokiem z cytryny. Zaraz wytłumaczę, dlaczego trzymam je osobno. 2 płatki żelatyny namaczam w zimnej wodzie, wykręcam. 120 ml soku jabłkowo-gruszkowego podgrzewam, rozpuszczam w nim żelatynę. Torciki wyjmuje z lodówki i jeśli mus zastygł, rozkładam na nim jabłka. Najpierw te białe i żeby torciki były kolorowe, na wierzch kładę te czerwone ze skórki. Polewam ostudzonym sokiem z żelatyną i natychmiast wstawiam do lodówki, żeby zastygły( np. na noc).
Gdy torciki zastygną, wyjmuję je z foremek. Długim cienkim nożem przejeżdżam wewnątrz ścianki foremki, żeby dobrze odstały i wyjmuję serniczki podnosząc foremkę do góry. Podaję udekorowane listkiem mięty lub melisy.