Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, lekki puszysty sernik z trzech serów: twarogu, ricotty oraz mascarpone. Zachwyci gości i rozpieści ich podniebienia. Pięknie wyrośnięty !
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Do dużej wysokiej miski dodajemy żółtka wraz z połową cukru. Ubijamy na kogiel mogiel. Następnie dodajemy mąkę, budyń, śmietanę oraz wszystkie sery. I miksujemy dosłownie przez 30 sek resztę delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
W drugiej misce ubijamy białka, kiedy są lekko sztywne dodajemy cukier. Białka powinny być sztywne. Delikatnie dodajemy je do masy serowej i wszystko razem mieszamy. Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia a boki lekko smarujemy tłuszczem. Wlewamy masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez 30 min. A następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez godzinę.
Kiedy sernik skończy się piec jeszcze na 30 min zostawiamy go w wyłączonym piekarniku następnie go uchylamy aby ciasto nie miało drastycznie zmienionej temperatury. Kiedy przestygnie obsypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi w karmelu i na kilka godzin bądź noc wkładamy do lodówki. Pół godziny przed podaniem wyjmujemy. Bardzo ważne ! Przy pieczeniu sernika składniki powinny być w jednakowej temperaturze pokojowej ! Masy nie możemy miksować za długo ! Delikatne dodanie białek ubitych na sztywno do masy serowej spowoduje że sernik będzie puszysty.