Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników bananów i szpinaku. Serniczek jest słodki, delikatny, trochę inny niż wszystkie. Smak bananów jest dominujący i najbardziej wyczuwalny, natomiast szpinak minimalnie, nadaje mu natomiast łady kolor. Idealny na każdą okazję. Będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 97
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 130
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 228
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 97
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 130
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 228
Składniki
spód: Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem oraz migdałami i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy. masa serowa: Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Szpinak miksujemy razem z bananem i sokiem z cytryny. Żółtka oddzielany od białek. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, budyń, ser i zmiksowany szpinak. Miksujemy wszystko tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Czas pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Gotową wykładamy na sernik i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy aby polewa zastygła. Smacznego! Rada: Do sernika zawsze używam twarogu, a nie sera homogenizowanego. Czym drobniej zmiksowany szpinak tym mniej będzie wyczuwalny. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
Sernik bananowo-szpinakowy