Zbliżają się święta Wielkanocy, sernik to ciasto które często gości na naszych stołach. Ten mocno owocowy na pewno przypadnie gościom do gustu.
Sernik bananowy
Składniki
- Jajka kurze - 6 szt
- Cukier kryształ - 36 dag
- Mąka tortowa - 16 dag
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Kakao - 2 łyżki
- Ser na sernik - 1 kg
- Ser mascarpone - 250 g
- Śmietana 30 % 220 ml
- Budyń śmietankowy - 40 g
- Banany - 3 szt
- Truskawki - 250 g
- Czekolada gorzka 100 g
- Mleko - 4 łyżki
Składniki
- Jajka kurze - 6 szt
- Cukier kryształ - 36 dag
- Mąka tortowa - 16 dag
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Kakao - 2 łyżki
- Ser na sernik - 1 kg
- Ser mascarpone - 250 g
- Śmietana 30 % 220 ml
- Budyń śmietankowy - 40 g
- Banany - 3 szt
- Truskawki - 250 g
- Czekolada gorzka 100 g
- Mleko - 4 łyżki

Potrzebne przybory kuchenne
blaszka do pieczenia 24 x 35 cm
Etapy przygotowania
4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru. Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.
2 jajka ubić na puszysto z 20 dag cukru, dodać ser na sernik oraz ser mascarpone , wymieszać, dodać budyń oraz śmietanę , wymieszać. Banany obrać zblendować , dodać do sera , wymieszać. Wyłożyć na upieczone ciasto.

Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach z włączoną górą do pieczenia. Piec do dobrego zrumienienia sera. Truskawki obrać z szypułek , umyć , pokroić na mniejsze części. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka , wyłożyć na wystudzony sernik , udekorować truskawkami.

Schłodzić w lodówce, pokroić na porcje.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 146
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 146



Składniki
- Jajka kurze - 6 szt
- Cukier kryształ - 36 dag
- Mąka tortowa - 16 dag
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Kakao - 2 łyżki
- Ser na sernik - 1 kg
- Ser mascarpone - 250 g
- Śmietana 30 % 220 ml
- Budyń śmietankowy - 40 g
- Banany - 3 szt
- Truskawki - 250 g
- Czekolada gorzka 100 g
- Mleko - 4 łyżki
4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru. Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.
2 jajka ubić na puszysto z 20 dag cukru, dodać ser na sernik oraz ser mascarpone , wymieszać, dodać budyń oraz śmietanę , wymieszać. Banany obrać zblendować , dodać do sera , wymieszać. Wyłożyć na upieczone ciasto.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach z włączoną górą do pieczenia. Piec do dobrego zrumienienia sera. Truskawki obrać z szypułek , umyć , pokroić na mniejsze części. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka , wyłożyć na wystudzony sernik , udekorować truskawkami.
Schłodzić w lodówce, pokroić na porcje.
Ciekawy i smaczny pomysł gratuluję
Przepyszne ciasto 🍰