Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bellini to klasyczny koktajl będący połączeniem musu brzoskwiniowego i wina musującego. Z powodzeniem można oddać ten smak, przygotowując taki właśnie sernik Bellini.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 294
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 80
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 294
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 80
Składniki
Przygotuj spód. Jajko ubij na wysokich obrotach przez kilka minut do uzyskania gładkiej piany. Wmieszaj cukier do całkowitego połączenia składników. Dodaj mąkę, wodę, wanilię, proszek do pieczenia i sól. Zmiksuj całość na niskich obrotach. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę, wyrównaj i piecz w 190 st. Celsjusza przez ok. 16-18 minut.
Przygotuj warstwę serową. Brzoskwinie odsącz z zalewy, jeśli używasz owoców z puszki. Pokrój je na drobne kawałki i zalej winem. Odstaw na minimum godzinę. W misce wymieszaj ser, cukier, jajka i mąkę mikserem na wysokich obrotach. Dodaj wanilię i śmietanę. Brzoskwinie dobrze odciśnij z wina i delikatnie wmieszaj łyżką do masy serowej. Całość wylej na podpieczony i zimny już spód. Piekarnik nastaw na 160 st. Celsjusza. Piecz sernik bellini przez 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki. Studź ciasto przez kolejne 40 minut przed wyjęciem.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w kuchence mikrofalowej albo garnuszku do momentu osiągnięcia punktu wrzenia. Czekoladę pokrusz na drobne kawałki i zalej je wrzącą śmietanę. Pozostaw na 2-3 minuty do rozpuszczenia kawałków. Ubij mikserem aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Wylej ją na ostudzony już sernik. Sernik bellini podawaj udekorowany ćwiartkami brzoskwiń.