Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy sernik może być zdrowy? Oczywiście, że tak! Ten sernik bez cukru jest znacznie mniej kaloryczny niż klasyczne wypieki tego rodzaju. Smakuje tak samo dobrze, nie jest zbyt słodki, ale za to bardzo kremowy.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2114
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 421
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1136
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32324
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 129
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2114
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 421
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1136
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32324
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 129
Składniki
Przygotuj spód. Masło roztop i ostudź. W misie robota kuchennego zmiksuj herbatniki z orzechami pekan do uzyskania okruchów. Dodaj masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masą wylep spód i brzegi tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Mocno ją dociśnij palcami i szklanką.
Przygotuj masę serową. W misce utrzyj twaróg z dodatkiem śmietanki. Dodaj ekstrakt waniliowy i całość dobrze wymieszaj. W osobnej misce ubij jajka z dodatkowym żółtkiem do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wlej mieszankę jajeczną do sera. Delikatnie wmieszaj jajka szpatułką.
Warstwę sernikową wlej na wylepiony wcześniej spód i rozprowadź. Kilka razy uderz w spód tortownicy, by pozbyć się nadmiaru powietrza.
Sernik bez cukru wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 70-75 minut. Brzegi powinny być złociste, a środek mocno sprężysty. Otwórz drzwiczki piekarnika i studź sernik w piecu przez ok. 15 minut. Następnie możesz wyjąć ciasto i ostudzić na blacie. Nożem uwolnij brzegi sernika i zdejmij obręcz. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin przed krojeniem.