Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik bez pieczenia z galaretką to deser idealny na upalne, letnie dni. Jest przyjemnie słodki, mocno orzeźwiający i chłodzący. Jest też niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu, choć musi spędzić nieco czasu w lodówce. Warto przygotować od razu dużą blachę, bo to ciasto zniknie w mgnieniu oka.
wymiary formy: 20x30 cm
Smaczny domowy kruchy placek z kwaskowatym nadzieniem winogronowym. Polecam.
Odsłon: 1056
Taką cebulką można dodawać do burgerów, śledzi i innych ryb. Mozna przechowyw...
Odsłon: 193
Smaczny domowy kruchy placek z kwaskowatym nadzieniem winogronowym. Polecam.
Odsłon: 1056
Taką cebulką można dodawać do burgerów, śledzi i innych ryb. Mozna przechowyw...
Odsłon: 193
Składniki
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie połóż warstwę herbatników.
Przygotuj warstwę serową. Żelatynę wymieszaj w wodzie i pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Podgrzej ją w kuchence mikrofalowej, a następnie przestudź. W międzyczasie w misce utrzyj serek śmietankowy z ricottą i ekstraktem waniliowym. Na końcu wymieszaj jogurt grecki z żelatyną i wlej całość do pozostałych składników. Dobrze wymieszaj. Przelej masę serową na spód z herbatników. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 3 godziny, do całkowitego zastygnięcia.
Przygotuj galaretkę. W gorącej wodzie rozprowadź galaretkę. Pozostaw do ostygnięcia, aż osiągnie moment tężenia. Na zastygniętej masie serowej rozłóż odsączone z zalewy połówki moreli. Zalej całość warstwą galaretki. Sernik bez pieczenia z galaretką wstaw do lodówki na kolejne 3 godziny, do zastygnięcia górnej warstwy. Podawaj na zimno.