Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik bez sera na kruchym spodzie
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4123
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 53
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4123
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 53
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Składniki
Do miski przekładamy make, zimne masło pokrojona na mniejsze kawałki, cukier , żółtka, oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszy kawełek wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy dno większym kawałkiem ciasta. Nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłami i odstawiamy. W tym czasie białka ubijamy mikserem. Gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu cukru chwilę miksujemy. Do ubitych białek wsypujemy budyń i krótko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy jogurt i miksujemy na wolnych obrotach. Na surowy spód ciasta wylewamy piankę jogurtową. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach kawałek ciasta z zamrażalnika. Ciasto pieczemy ok. 55 w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu zostawiamy na 30 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, wyciągamy i strudzimy. Przed podaniem posypujemy pudrem. Smacznego!