Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznaję się – i ja mam słabości. Tym razem do obłędnych Pajączków, a jako, że miałam zmagazynowany porządny ser w kostkach… i ochotę na te ciastka to postanowiłam stworzyć z tego sernik a’la bounty. Zasługa dobrego masła? Sera w kostkach? Nie wiem. Z pewnością jest to sernik o nie tak słodkim nadzieniu jak baton, nie ulega też wątpliwości, że nie składa się ono z samego niemal kokosu. Ale jakoś wszystko mi tu gra. Po prostu. Propozycja dla tych z Wam, którzy lubią zwarte, konkretne acz niezbyt tłuste serniki. Dla mnie najwyższa nota :)
Polecam.
Odsłon: 373
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1513
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 561
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1934
Polecam.
Odsłon: 373
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1513
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 561
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1934
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem, kakao, dodajemy kokos i płatki. Dosypujemy cukru i wbijamy jajka oraz dodajemy posiekane masło (zimne). Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie foremkę 25 na 35 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia i wylepiany spód oraz brzegi ciastem. Podpiekamy 10 minut w 200 stopniach.
Do przygotowania masy wystarczy blender – nie napowietrzy tak masy, a zmieli ew. grudki sera. Do miski dodajemy śmietanę i stopniowo dodajemy po łyżce rozgniecionego widelcem sera. Gdy masa robi się zbyt gęsta – wbijamy jajko. Do masy dodajemy przesiany budyń, wiórki i cukier – dokładnie mieszamy lub miksujemy (wtedy wiórki najlepiej dodać na końcu). Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy jeszcze 60 – 70 minut w 165-170 stopniach, bez termoobiegu. Przed oblaniem, studzimy.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy do niej posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Oblewamy wystudzony sernik i wkładamy do lodówki. Masa powinna mieć konsystencję nutelli, wtedy można kroić.