Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja propozycja na dziś to budyniowy sernik na półkruchym spodzie. Takie ciasto z serii: "Spróbujcie, a nie pożałujecie" ;)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20318
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1070
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1253
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20318
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1070
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1253
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Składniki
Z 400 ml mleka odlać około 1/3 szklanki i w tej ilości rozprowadzić suchy budyń. Resztę mleka zagotować.
Do gotującego się mleka wlewać mleko z budyniem, i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Tak ugotowany budyń odstawić na czas przygotowywania pozostałej części sernika.
Mąkę, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, 1 jajko oraz margarynę siekać nożem lub szpatułką tak długo, aż ciasto zacznie się lepić i łączyć w większe grudki.
Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 20-22 cm. Dokładnie rozprowadzić ciasto na dnie, delikatnie dociskając.
Do ciepłego budyniu dodać pół szklanki cukru oraz ser homogenizowany i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać 3 jajka i raz jeszcze całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na pierwszą warstwę ciasta w tortownicy.
Na wierzch masy serowo-budyniowej pokruszyć pozostałą część ciasta.
Sernik piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 80 minut.
Po upieczeniu pozostawić go do całkowitego wystudzenia.