Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dla wielbicieli chałwy ... mega chałwowy, ciężki, zwarty z przepyszną aksamitną polewą, wbrew pozorom niezbyt słodki ... trudno się mu oprzeć :-)
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 45
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 128
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17370
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 353
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4709
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 45
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 128
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17370
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 353
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4709
Składniki
Spód: Herbatniki pokruszyć wałkiem lub zmielić maszynką do mielenia. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 23 cm lub boku 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę ciasteczkową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić. Masa serowo-chałwowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Chałwę zmiksować blenderem, dodać do masy i wymieszać łyżką. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca. Polewa chałwowa: Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnka. Dodać śmietankę i wymieszać, żeby nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając. Lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego :-). P.S. Przepis inspirowany blogiem "Moje Wypieki"