Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały aksamitny sernik dla miłośników chałwy.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101785
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1981
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5836
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5840
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101785
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1981
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5836
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5840
Składniki
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą, gładką masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Chałwę należy rozdrobnić i po trochu dodawać do masy, następnie stopniowo dodajemy twaróg. Należy robić to małymi porcjami aby uniknąć zważenia się masy. Na koniec dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, przesiewając przez sitko.
Gotową masę przekładamy do foremki (20x25), której dno wykładamy papierem pergaminowym.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC, jednak po włożeniu ciasta zmniejszamy ją do 150ºC. Pieczemy ok. 80 min, najlepiej bez termoobiegu.
Upieczone ciasto należy wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego!