Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-07-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Przepis na pyszny sernik na zimno z nasionami chia, ciasteczkami oreo i mango bez pieczenia.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1339
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1314
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 242
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1339
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 46
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1314
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 242
Składniki
Odmierzamy 300 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Dobrze mieszamy i taki pudding wstawiamy do lodówki żeby lekko stężał (na czas przygotowań reszty składników).
100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi na piasek. Dobrze mieszamy i tak otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Do misy miksera wlewamy 300 ml śmietanki kremówki 30% i ubijamy. Stopniowo dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, nasz schłodzony już pudding chia i ostudzoną żelatynę. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby stężała.
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i odstawiamy. Mango obieramy , drobno kroimy i rozdrabniamy blenderem. Mus z mango przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie i wlewamy do musu jeszcze ciepłą żelatynę. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Ostudzony mus przelewamy na stężałą masę chia. Gdy mus stężeje dekorujemy go plasterkami mango. Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.