Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-07-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Przepis na pyszny sernik na zimno z nasionami chia, ciasteczkami oreo i mango bez pieczenia.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 42
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 353
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 396
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 482
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 170
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 42
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 353
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 396
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 482
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 170
Składniki
Odmierzamy 300 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Dobrze mieszamy i taki pudding wstawiamy do lodówki żeby lekko stężał (na czas przygotowań reszty składników).
100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi na piasek. Dobrze mieszamy i tak otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Do misy miksera wlewamy 300 ml śmietanki kremówki 30% i ubijamy. Stopniowo dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, nasz schłodzony już pudding chia i ostudzoną żelatynę. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby stężała.
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i odstawiamy. Mango obieramy , drobno kroimy i rozdrabniamy blenderem. Mus z mango przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie i wlewamy do musu jeszcze ciepłą żelatynę. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Ostudzony mus przelewamy na stężałą masę chia. Gdy mus stężeje dekorujemy go plasterkami mango. Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.