Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik crème brûlée, czyli delikatny, kremowy sernik z masą crème brûlée i chrupiącą skorupką ze skarmelizowanego cukru, stanie się hitem każdego przyjęcia.
forma 21x21 cm, blender
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2597
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104604
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5903
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2597
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104604
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5903
Składniki
Zblenduj herbatniki na piasek. Połącz z masłem i dokładnie wymieszaj. Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 21x21 cm. Przełóż do niej masę z herbatników. Wyrównaj. Wstaw do lodówki na około pół godziny.
Zblenduj twaróg. Połącz z mascarpone i śmietaną. Dodaj jajka, żółtka, skrobię i przesiany przez sitko cukier puder, a także ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii, sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Przelej na spód z herbatników.
Upiecz sernik w kąpieli wodnej. Szczelnie owiń formę folią aluminiową. Włóż do większego, żaroodpornego naczynia i wypełnij je do połowy wysokości wrzącą wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz jeszcze przez 35 minut. Pozostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. Wyjmij ciasto z piekarnika i ponownie go nagrzej do 180°C.
Na wolnym ogniu zagotuj w rondelku kremówkę z ziarenkami z drugiej połowy laski wanilii. Utrzyj żółtka z 2/3 cukru. Powoli połącz ubite żółtka z gorącą śmietaną. Zmiksuj. Przelej na wystudzony sernik i wstaw (już bez kąpieli wodnej) na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. Piecz jeszcze przez 15 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przenieś na noc do lodówki.
Oprósz sernik resztą cukru i przypal go za pomocą palnika do crème brûlée.