Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik cytrynowy"
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2612
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105487
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2042
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5916
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2612
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105487
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2042
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5916
Składniki
Połowę pokruszonych herbatników rozdrobnij blenderem na piasek. Dodaj połowę przestudzonego masła, wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy, włóż do lodówki. Z cytryn wyciśnij sok i ewentualnie dolej wody – potrzebne będzie 150 ml płynu. W podgrzanym soku rozpuść żelatynę.
Białka ubij mikserem na sztywno. Twaróg zmiksuj z jogurtem oraz miodem. Następnie wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj. Boki tortownicy wyłóż połówkami plasterków cytryny i przelej do niej masę serową.
Pozostałe herbatniki rozdrobnij blenderem i wymieszaj z masłem. Masę ciasteczkową równo- miernie rozsyp na masie serowej. Włóż do lodówki. Przed podaniem wierzch sernika udekoruj ubitą śmietanką, borówkami i plasterkami cytryny.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie