Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik cytrynowy"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12848
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1457
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14119
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5860
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12848
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1457
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14119
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5860
Składniki
Połowę pokruszonych herbatników rozdrobnij blenderem na piasek. Dodaj połowę przestudzonego masła, wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy, włóż do lodówki. Z cytryn wyciśnij sok i ewentualnie dolej wody – potrzebne będzie 150 ml płynu. W podgrzanym soku rozpuść żelatynę.
Białka ubij mikserem na sztywno. Twaróg zmiksuj z jogurtem oraz miodem. Następnie wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj. Boki tortownicy wyłóż połówkami plasterków cytryny i przelej do niej masę serową.
Pozostałe herbatniki rozdrobnij blenderem i wymieszaj z masłem. Masę ciasteczkową równo- miernie rozsyp na masie serowej. Włóż do lodówki. Przed podaniem wierzch sernika udekoruj ubitą śmietanką, borówkami i plasterkami cytryny.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie