Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik cytrynowy to pyszne ciasto łączące w sobie słodycz i kwaskowatość owoców. Jest też proste w przygotowaniu – nie wymaga długotrwałego ubijania białek!
średnica tortownicy: 22 cm.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21837
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9557
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2097
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 731
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 368
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21837
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9557
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2097
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 731
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 368
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Herbatniki zmiel w robocie kuchennym na proszek. Dodaj masło i cukier. Zapulsuj kilka razy do uzyskania jednolitej konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wylep spód, dobrze dociskając ją palcami i szklanką. Lekko podnieś ranty do góry.
Wstaw spód do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i podpiecz go przez 8 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź.
W dużej misce utrzyj ser z cukrem przez 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zmniejsz obroty do średnich i dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Następnie zmniejsz obroty do niskich i dodaj śmietanę, skórkę i sok cytrynowy oraz wanilię. Mieszaj do całkowitego połączenia.
Przelej masę serową na chłodny już spód.
Tortownicę umieść w dużej brytfannie, do której wlej wodę na wysokość ok. 2,5 cm. Przenieś całość do pieca nastawionego na 230 st. Celsjusza na 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 110 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 60-65 minut, nie otwierając drzwiczek w trakcie pieczenia.
Sernik cytrynowy wyjmij z pieca i pozostaw w brytfannie na ok. 45 minut. Następnie wyjmij tortownicę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
W miseczce utrzyj śmietankę z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym.
Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch sernika. Wstaw go ponownie do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Podawaj na zimno.