Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik cytrynowy to pyszne ciasto łączące w sobie słodycz i kwaskowatość owoców. Jest też proste w przygotowaniu – nie wymaga długotrwałego ubijania białek!
średnica tortownicy: 22 cm.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 47
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 255
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 44
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 24
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1158
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 47
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 255
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 44
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 24
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1158
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Herbatniki zmiel w robocie kuchennym na proszek. Dodaj masło i cukier. Zapulsuj kilka razy do uzyskania jednolitej konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wylep spód, dobrze dociskając ją palcami i szklanką. Lekko podnieś ranty do góry.
Wstaw spód do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i podpiecz go przez 8 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź.
W dużej misce utrzyj ser z cukrem przez 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zmniejsz obroty do średnich i dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Następnie zmniejsz obroty do niskich i dodaj śmietanę, skórkę i sok cytrynowy oraz wanilię. Mieszaj do całkowitego połączenia.
Przelej masę serową na chłodny już spód.
Tortownicę umieść w dużej brytfannie, do której wlej wodę na wysokość ok. 2,5 cm. Przenieś całość do pieca nastawionego na 230 st. Celsjusza na 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 110 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 60-65 minut, nie otwierając drzwiczek w trakcie pieczenia.
Sernik cytrynowy wyjmij z pieca i pozostaw w brytfannie na ok. 45 minut. Następnie wyjmij tortownicę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
W miseczce utrzyj śmietankę z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym.
Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch sernika. Wstaw go ponownie do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Podawaj na zimno.