Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz ciekawego i efektownego ciasta na imprezę rodzinną? Zaskocz wszystkich i przygotuj nieśmiertelny sernik przypominający pasy zebry. Gwarantujemy, że ciasto rozpływa się w ustach, a jego smak na długo pozostaje w pamięci degustatorów.
Tortownica o średnicy 23 cm
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 874
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2744
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3221
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 874
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2744
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3221
Składniki
Wyjmij składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodaj masło, jajka i zagnieć wszystko do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki do schłodzenia na około 45 minut.
Po tym czasie wyjmij z lodówki ciasto i wylep nim dno tortownicy o średnicy 23 cm. Widelcem ponakłuwaj ciasto w kilku miejsca, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Odstaw upieczony spód do wystudzenia.
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem w proszku, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
Na sam środek upieczonego spodu wylewaj po dwie łyżki masy z dodatkiem kakao. Potem po dwie łyżki jasnej masy. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Masy nie mieszaj, tylko sukcesywnie nakładaj ją na środek, lekko potrząsając tortownicą, by się wyrównały.
Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.