Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik czekoladowo-ciasteczkowy z pewnością nie jest deserem dla osób na diecie. Ale naprawdę jest wart każdego grzechu!
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 377
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1443
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5635
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 308
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 377
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1443
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5635
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 308
Składniki
Przygotuj spód. Masło roztop i ostudź. Ciasteczka pokrusz w robocie kuchennym. Dodaj masło i wymieszaj całość do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Masą wylep spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj warstwę serową. W misce utrzyj serek mascarpone z serkiem śmietankowym i cukrem. Dodawaj po jednym jajku, mieszając po każdym z nich. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw na chwilę, aby przestygła, a następnie dodaj ją do masy serowej. Dodaj kakao, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wylej masę czekoladową na ciasteczkowy spód.
Sernik czekoladowo-ciasteczkowy piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 45-55 minut, aż sernik będzie ścięty, ale w środku jeszcze lekko drżący. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku na kolejne 30 minut. Następnie ostudź ciasto i wstaw je do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Przygotuj polewę. W małym rondelku podgrzewaj śmietankę do momentu, aż będzie bardzo ciepła, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gorzką czekoladę połam na kawałki i umieść w misce. Gorącą śmietankę wlej na czekoladę i pozostaw na 1-2 minuty. Dodaj masło, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli, a następnie dokładnie wymieszaj wszystko razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie wylej ją na wierzch sernika. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.