Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik czekoladowo-orzechowy to prawdziwa petarda. Sernik jest kremowy, a połączenie smaku czekolady i masła orzechowego to rewelacja. Całość dopełnia tutaj dżem z czarnej porzeczki. Warto dać się skusić :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 47
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 47
Składniki
Najpierw przygotowuję spód: Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka blenduję i dodaję do rozpuszczonego masła. Całość mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczka z masłem i rozprowadzam po tortownicy tworząc wysoki na 5-6 cm rant. Tortownicę wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową.
Twaróg, ricottę i cukier miksuję. Dodaję po jednym żółtku i nadal miksuję. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej części dodaję rozpuszczoną czekoladę i kakao, a do drugiej masło orzechowe. Każdą część mieszam do połączenia się składników. Białka ubijam, dzielę na pół i dodaję do dwóch mas. Każdą delikatnie mieszam łopatką.
Masę czekoladową wykładam na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównuję. Na masę czekoladową wykładam masę orzechową, wyrównuję i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 55-60 minut. Sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Na koniec rozpuszczam dżem w rondelku, nie gotuję!, i wylewam na upieczony sernik. Górę posypuję siekanymi orzechami. Całość odstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Sernik czekoladowo-orzechowy gotowy. Smacznego :)