Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialny w smaku sernik na kruchym, ciasteczkowym spodzie, zwieńczony polewą toffi oraz udekorowany plasterkami jabłek i orzechami. Kusi wyglądem i niepowtarzalnym smakiem. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 319
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 197
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 319
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 197
Składniki
Herbatniki przekładamy do blendera i drobno mielimy. Do zmielonych ciasteczek dodajemy roztopione masło oraz masło orzechowe. Całość ponownie miksujemy. Połączone składniki wykładamy na spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.
Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy do niego 3 łyżki mąki tortowej. Składniki mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy mleko skondensowane. Całość miksujemy. Pod koniec do masy serowej dodajemy po jednym jajku.
Białą czekoladę łamiemy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy serowej. Składniki mieszamy do połączenia. Masę serową przelewamy na kruchy spód.
Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ciasto przez kolejne 70-80 minut. Upieczony sernik początkowo studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyciągamy ciasto na blat i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Robimy polewę. Słodką śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, miód i masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut. Polewę studzimy.
Jabłko kroimy na cienkie plasterki. Orzechy rozdrabniamy. Składniki wykładamy na górę ciasta. Na koniec sernik dekorujemy polewą toffi.
Przed podaniem sernik schładzamy w lodówce.