Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to bardzo delikatny sernik domowy z polewą czekoladową dla dużej rodziny. Jego zaletą jest taniość i łatwość przygotowania. Kto go nie jadł, ten nie wie co to sernik:))
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 99
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 2192
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2862
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 99
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 2192
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2862
Składniki
Przygotowanie masy sernikowej Utrzeć dokładnie 6 żółtek z połową szklanki cukru. Utarte żółtka dodać do masy serowej, wsypać 2 budynie i proszek do pieczenia. Ubić pianę z 6 białek i pozostałej pół szklanki cukru. Żeby piana dobrze się ubiła można do niej dodać odrobinę soli (1/8 łyżeczki). Połączyć pianę z utartą wcześniej masą, dodać mleko, bakalie i 1 torebkę cukru waniliowego. Raz jeszcze lekko wymieszać łyżką otrzymaną masę serową tak, aby piana nie opadła.
Pieczenie Rozgrzać piecyk do temperatury 180°C. Włożyć masę serową do posmarowanej masłem lub olejem dużej brytfanny i piec około 1 godziny.
Przygotowanie polewy Rozpuścić 100 g czekolady w naczyniu zanurzonym w kąpieli wodnej. Gorący sernik polać rozpuszczoną czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi. Można też udekorować pociętą w paski kandyzowaną skórką pomarańczową i rodzynkami. Smacznego! Podziękowania za przepis dla mamuchy.