Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszny, delikatny, kremowy sernik. Ani dynia, ani kajmak nie wyróżniają się smakiem ale idealnie się komponują. polecam ;-)
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12303
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12303
Składniki
Spód ciasteczkowy: Ciastka zmiksować w blenderze i dodać stopione masło, wymieszać (powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku) Formę o średnicy 24 cm (u mnie kwadrat) wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, docisnąć. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Wyjąć. Masa serowo-dyniowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieścić wszystkie składniki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 165ºC przez około 60 - 80 minut w kąpieli wodnej (na spód piekarnika należy ustawić naczynie żaroodporne z wodą, dzięki temu sernik będzie wilgotny i gładki jak stół). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. Sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i wylać na zimny sernik. Opcjonalnie udekorować malinami. Schłodzić.
Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki