Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem do klasycznych składników dodałam puree z dyni piżmowej. Sernik zyskał orzechowy smak i odrobinę koloru. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie pękł i był super wilgotny.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22067
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 96
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 377
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 105
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 157
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22067
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 96
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 377
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 105
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 157
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dynię obrać i pokroić na małe kawałki. Ugotować na parze (ok. 20 minut), ostudzić, następnie zmiksować na gładką masę. Odważyć 500g (można nawet trochę więcej) puree.
Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć i połączyć z masłem. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
Twaróg, śmietanę, puree, cukier, jajka i budyń zmiksować, krótko, tylko do połączenia składników. Wrzucić garść migdałów i wymieszać. Wylać na przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Po 70 minutach pieczenia wysunąć sernik i posmarować go polewą. Naczynie z wodą można już wyjąć. Piec kolejne 10 minut.
Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki. Po kilku godzinach albo na drugi dzień obsypać brzegi resztą migdałów. Smacznego :)