Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj letnio-jesienny przepis na sernik. Sernik niezwykły, bo dyniowy. Wiem, co możesz sobie teraz pomyśleć :) "Kto robi sernik z dynią?! Dynia w cieście?! Fuu! Tyle pracy dla sernika?!" Też tak kiedyś myślałam i sama zbierałam się prawie rok do upieczenia tego sernika, ale było warto :) Sernik jest kremowy, nie za słodki i ma ładny żółto-pomarańczowy kolor :) Przekonaj się, że warto!
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 135
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 465
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 135
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 465
Składniki
Zagniatamy ciasto z mąki, cukru pudru, masła i 1 jajka, formujemy z niego kulę, zabezpieczamy folią i chowamy do lodówki na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz i ciastem wykładamy dokładnie dno formy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.
Ser miksujemy na gładką masę z puree z dyni. Następnie dodajemy 4 jajka, cukier i proszek budyniowy. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy razem przez 50 minut.
Śmietanę mieszamy z miodem i całość wylewamy na podpieczony sernik. Pieczemy kolejne 10 minut. Sernik pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiami.