Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na sernik z aromatycznie przyprawioną dynią.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2464
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5202
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 180
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2464
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5202
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 180
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy na proszek, mieszamy z masłem i wykładamy nimi dno tortownicy, wyrównujemy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Przygotowujemy masę serowo - dyniową. W dużej misce ucieramy ser z cukrem, stopniowo dorzucając po jednym jajku. Otrzymaną masę dzielimy na dwie części. Pierwszą rozprowadzamy równomiernie po wychłodzonym spodzie ciasteczkowym, a do drugiej dodajemy dyniowe puree oraz przyprawy i mieszamy delikatnie łyżką. Po czym przekładamy ostrożnie na masę serową. Masa serowo - dyniowa jest cięższa więc będzie się trochę zapadać, ale dzięki temu uzyskamy ciekawy efekt ;) Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 1 h. Studzimy powoli, stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika. Dyniowe puree - dynię myjemy, kroimy razem ze skórą na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Kawałki dyni układamy skórką do dołu na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min. do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Wyjmujemy łyżką upieczony miąższ ze skórki i miksujemy go blenderem na gładkie puree.