Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na sernik z aromatycznie przyprawioną dynią.
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2508
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 176
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2508
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 176
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy na proszek, mieszamy z masłem i wykładamy nimi dno tortownicy, wyrównujemy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Przygotowujemy masę serowo - dyniową. W dużej misce ucieramy ser z cukrem, stopniowo dorzucając po jednym jajku. Otrzymaną masę dzielimy na dwie części. Pierwszą rozprowadzamy równomiernie po wychłodzonym spodzie ciasteczkowym, a do drugiej dodajemy dyniowe puree oraz przyprawy i mieszamy delikatnie łyżką. Po czym przekładamy ostrożnie na masę serową. Masa serowo - dyniowa jest cięższa więc będzie się trochę zapadać, ale dzięki temu uzyskamy ciekawy efekt ;) Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 1 h. Studzimy powoli, stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika. Dyniowe puree - dynię myjemy, kroimy razem ze skórą na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Kawałki dyni układamy skórką do dołu na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min. do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Wyjmujemy łyżką upieczony miąższ ze skórki i miksujemy go blenderem na gładkie puree.