Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik dyniowy jest pyszny, robi się go szybko i prosto. Można skorzystać z robota kuchennego lub po prostu wszystkie składniki wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, Dodatek dyni nadaje sernikowi piękną barwę i niezapomniany smak. Do tego pyszna śmietanowo- czekoladowa polewa. Można się zajadać!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24850
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5988
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 225
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24850
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5988
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 225
Składniki
Ciastka kruszymy ( np w wysokiej misce za pomocą drewnianej pałki ) i dodajemy do nich roztopione masło. Dokładnie mieszamy i tą mieszankę wysypujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i lekko ubijamy ręką
Do miski robota kuchennego dajemy wszystkie składniki na masę serową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji
Masę przelewamy do tortownicy na spód z ciasteczek. Wyrównujemy powierzchnię
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut
Pod koniec pieczenia zaczynamy przygotowywać polewę: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałeczki i wkładamy do małego rondelka, podgrzewamy. Podlewamy 1 łyżeczką wody. Mieszamy cały czas. Do roztopionej czekolady dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy na jednolitą, gładką masę
Po 60 minutach pieczenia sernik wyjmujemy, smarujemy masą śmietanową i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut
Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
Dodatkowe informacje: Jak przygotować mus z dyni: Oczyszczoną dynię pokrojoną w mniejsze kawałki pieczemy w piekarniku aż do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu oddzielamy miąższ od skórki. Miąższ potrzebny do sernika powinniśmy dość dokładnie odsączyć. Ja przekładam go na sito . Z miąższu ścieknie dużo płynu. Odsączony miąższ blendujemy na gładki mus Sernik upiekłam na tortownicy o średnicy 26 cm Masę serową możemy mieszać w robocie kuchennym bądź ręcznie za pomocą drewnianej łyżki. Najtrudniej rozmieszać mascarpone. Jeśli go dokładnie nie rozmieszamy w serniku będą białe kropki Ilość cukru można zwiększyć, jeśli ktoś lubi mocno słodkie ciasta. Ja staram się minimalizować jego ilość