Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które idealnie sprawdzi się także w deserach. Dobrym przykładem takiego ciasta jest sernik dyniowy z bitą śmietaną. Zrób go na wizytę gości, z pewnością będą zachwyceni. Przepis pochodzi z 528. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3776
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 197
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1372
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3776
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 197
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1372
Składniki
Masło roztopić w rondelku. Wsypać drobno zmielone herbatniki. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 24-25 cm, dno wyścielone papierem do pieczenia). Dobrze ubić i wstawić do lodówki.
Ser przełożyć do miski (jeśli używamy zwykłego sera to należy go 2 razy zmielić). Dodać purée z dyni (dynię Hokkaido wystarczy pozbawić nasion, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku). Dolać ekstrakt waniliowy. Posłodzić. Wybić jajka. Przyprawić cynamonem i gałką muszkatołową. Dobrze zmiksować i przełożyć na spód z ciasteczek.
Piec przez 50 minut w temp. 170 st. C (z funkcją pary lub nad miską z wodą). Uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku na kilkanaście minut. Następnie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Udekorować bitą śmietaną (np. robiąc rozetki), rodzynkami i świeżą miętą.