Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które idealnie sprawdzi się także w deserach. Dobrym przykładem takiego ciasta jest sernik dyniowy z bitą śmietaną. Zrób go na wizytę gości, z pewnością będą zachwyceni. Przepis pochodzi z 528. odcinka programu "Ewa gotuje".
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 166
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 158
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2841
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3645
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 166
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 158
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2841
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3645
Składniki
Masło roztopić w rondelku. Wsypać drobno zmielone herbatniki. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 24-25 cm, dno wyścielone papierem do pieczenia). Dobrze ubić i wstawić do lodówki.
Ser przełożyć do miski (jeśli używamy zwykłego sera to należy go 2 razy zmielić). Dodać purée z dyni (dynię Hokkaido wystarczy pozbawić nasion, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku). Dolać ekstrakt waniliowy. Posłodzić. Wybić jajka. Przyprawić cynamonem i gałką muszkatołową. Dobrze zmiksować i przełożyć na spód z ciasteczek.
Piec przez 50 minut w temp. 170 st. C (z funkcją pary lub nad miską z wodą). Uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku na kilkanaście minut. Następnie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Udekorować bitą śmietaną (np. robiąc rozetki), rodzynkami i świeżą miętą.