Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które idealnie sprawdzi się także w deserach. Dobrym przykładem takiego ciasta jest sernik dyniowy z bitą śmietaną. Zrób go na wizytę gości, z pewnością będą zachwyceni. Przepis pochodzi z 528. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117546
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8144
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3047
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1824
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1400
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117546
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8144
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3047
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1824
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1400
Składniki
Masło roztopić w rondelku. Wsypać drobno zmielone herbatniki. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 24-25 cm, dno wyścielone papierem do pieczenia). Dobrze ubić i wstawić do lodówki.
Ser przełożyć do miski (jeśli używamy zwykłego sera to należy go 2 razy zmielić). Dodać purée z dyni (dynię Hokkaido wystarczy pozbawić nasion, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku). Dolać ekstrakt waniliowy. Posłodzić. Wybić jajka. Przyprawić cynamonem i gałką muszkatołową. Dobrze zmiksować i przełożyć na spód z ciasteczek.
Piec przez 50 minut w temp. 170 st. C (z funkcją pary lub nad miską z wodą). Uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku na kilkanaście minut. Następnie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Udekorować bitą śmietaną (np. robiąc rozetki), rodzynkami i świeżą miętą.