Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy sernik zawsze musi być pieczony? A może tak wybrać wersję gotowaną? Polecam mój sprawdzony przepis.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1501
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 239
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 246
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 237
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8329
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1501
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 239
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 246
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 237
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8329
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Dodać cukier, jajka i pokrojone masło. Zagnieść jednolite kruche ciasto. Dać do lodówki na pół godziny, aby nieco stężało. Tortownicę o średnicy 25 cm lub foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 25 - 30 minut. Następnie w taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Przygotować masę twarogową. Twaróg przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa. W garnku rozpuścić masło. Dodać zmielony twaróg, cukier, lekko ubite jajka, budyń rozpuszczony w mleku. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować . Cały czas mieszać. Masa powinna być podobna do gęstego budyniu. Po wystudzeniu wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie jeden z placków umieścić w foremce. Na to wylać masę twarogową. Przykryć drugim plackiem. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Dać do lodówki na jedną dobę. Ciasto pięknie stężeje, ale musi być dobę w chłodzie. Inaczej będzie się "rozjeżdżać".
Gdy minie doba zdjąć obręcz tortownicy, kroić i podawać. Jest przepyszny! Z każdym dniem smaczniejszy!