Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny serniczek, który tradycyjnie wykonywany jest na kruchym spodzie. Ja postanowiłam trochę zmodyfikować przepis mojej Mamy i zrobiłam sernik z ciastem biszkoptowym. Smakował wspaniale, polecam wszystkim!!! Przepis na dużą blachę. Przepisy na biszkopt i polewę pochodzą z książki "103 ciasta siostry Anastazji" - według mnie są niezawodne. Przepis na masę serową od lat w mojej rodzinie:-)
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21590
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21590
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Składniki
Ciasto: 6 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru kryształu, 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko mieszamy całość. Wylewamy na formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Pieczemy w temp. 160-180 st. przez ok. 45 minut. Następnie ciasto studzimy i przekrawamy na 3 części.
Masa serowa: 1 kostka masła, 1 kg zmielonego sera białego (może być półtłusty) 1/2 szkl. cukru, 2 całe jajka, 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i ser, całe jajka i na koniec wsypujemy budyń. Całość zagotowujemy, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i ulubione bakalie (ja dodałam rodzynki). Ciepłą masa serową przekładamy placki biszkoptowe i całość polewamy polewą czekoladową.
Polewa: 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao. Wszystkie składniki włożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować całość. Polać gotowe ciasto i odstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień i wtedy, kiedy się kończy:-)