Pyszne połączenie sernika z miodowym aromatem ciasta.
Sernik gotowany na miodowym cieście
Składniki
- Ciasto miodowe:
- 500 g mąki
- 3/4 szkl. miodu plynnego
- 1 jajko
- 125 g margaryny
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody
- Masa serowa:
- 1 kg sera (wiaderko)
- 1 szkl. cukru
- 6 żółtek
- 3/4 kostki margaryny
- 1 budyń śmietankowy (ten na 3/4 l mleka)
- 1/2 szkl. mleka
- cukier wanilinowy
- Lukier:
- cukier puder ok.1/2 szkl.
- sok z cytryny
Składniki
- Ciasto miodowe:
- 500 g mąki
- 3/4 szkl. miodu plynnego
- 1 jajko
- 125 g margaryny
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody
- Masa serowa:
- 1 kg sera (wiaderko)
- 1 szkl. cukru
- 6 żółtek
- 3/4 kostki margaryny
- 1 budyń śmietankowy (ten na 3/4 l mleka)
- 1/2 szkl. mleka
- cukier wanilinowy
- Lukier:
- cukier puder ok.1/2 szkl.
- sok z cytryny
Etapy przygotowania
1. Ciasto miodowe: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Wyłożyć do 3 identycznych blaszek. Piec każdy z osobna w piekarniku 170 stopni do zrumienienia.
Masa serowa: Budyń rozpuścić w mleku. Żółtka utrzeć z cukrami i margaryną, dodać ser i dokładnie wymieszać.Przełożyć masę do garnka i postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować wlać budyń i zagotować ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Ciepłym przełożyć blaty miodowe. Z cukru i soku zrobić lukier, polać nim ciasto.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Mięso z gotowanego udźca indyka jest soczyste i odpowiednio przyprawione rozp...
Odsłon: 802
Ostatnio komentowane przepisy
Mięso z gotowanego udźca indyka jest soczyste i odpowiednio przyprawione rozp...
Odsłon: 802
Składniki
- Ciasto miodowe:
- 500 g mąki
- 3/4 szkl. miodu plynnego
- 1 jajko
- 125 g margaryny
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody
- Masa serowa:
- 1 kg sera (wiaderko)
- 1 szkl. cukru
- 6 żółtek
- 3/4 kostki margaryny
- 1 budyń śmietankowy (ten na 3/4 l mleka)
- 1/2 szkl. mleka
- cukier wanilinowy
- Lukier:
- cukier puder ok.1/2 szkl.
- sok z cytryny
1. Ciasto miodowe: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Wyłożyć do 3 identycznych blaszek. Piec każdy z osobna w piekarniku 170 stopni do zrumienienia.
Masa serowa: Budyń rozpuścić w mleku. Żółtka utrzeć z cukrami i margaryną, dodać ser i dokładnie wymieszać.Przełożyć masę do garnka i postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować wlać budyń i zagotować ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Ciepłym przełożyć blaty miodowe. Z cukru i soku zrobić lukier, polać nim ciasto.