Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je przyrządzać. Jest lekkie, trochę serowe, trochę budyniowe w smaku, aksamitne w konsystencji, zwieńczone owocami lata i orzeźwiającą galaretką. Ciasto proste i pyszne.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68482
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2047
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68482
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2047
Składniki
Forma 28x18 cm wyłożona na rancie folią rantową lub papierem do pieczenia.
Garnek 3-4 l o grubym dnie.
Najpierw przygotowujemy formę, wykładamy na dnie papier do pieczenia i pierwszą warstwę ciastek. Wykładamy formę folią rantową, jeśli nie mamy, przyklejamy do posmarowanych lekko masłem brzegów formy paski papieru do pieczenia.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka wbijamy do misy, dosypujemy cukier i mieszamy całość rózgą.
Do wysokiego naczynia wsypujemy budynie, skrobię i wlewamy syrop z brzoskwiń. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek.
Do garnka wrzucamy masło, powoli roztapiamy je. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie rozprowadzone w syropie brzoskwiniowym.
Masę serowo -budyniową stale mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.
Masę trzeba mieszać cały czas ponieważ łatwo się przypala.
Połowę takiej gorącej, gęstej masy wylewamy na ciasteczka, wygładzamy ją i układamy drugą warstwę ciasteczek. Na nie wylewamy resztę masy serowej i układamy trzecią warstwę ciastek. Sernik studzimy, wkładamy do lodówki.
Brzoskwinie z syropu rozdrabniamy blenderem na pulpę i łączymy z galaretkami.
Na koniec wylewamy na wierzch przestudzonego sernika masę brzoskwiniową. Odkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.
Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką gotowy!