Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany, na kruchym herbatnikowym spodzie, z masą krówkową - bardzo słodki i pyszny!
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1144
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1322
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 594
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1144
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1322
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 594
Składniki
Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy, następnie przesypujemy do garnka. Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy - ma powstać jednolita masa! Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna. Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki - schłodzi się i stwardnieje. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem i masłem, na jednolitą gładką masę. Następnie dodajemy ser, cały czas miksując. Masę serową podgrzewamy. Mieszamy dość często, żeby się nie przypaliła. Budynie mieszamy z mlekiem. Gdy masa serowa zacznie się gotować, dodajemy budyń - cały czas mieszając. Masa serowa ma być gęsta! Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i wyrównujemy. Następnie układamy herbatniki jeden przy drugim. na nie krówkę prosto z puszki. Ciasto wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy posypką czekoladową. Do masy krówkowej można dodać odrobinę margaryny - wtedy będzie się lepiej nakładać. Ale uwaga, może spływać z ciasta!!