Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany, na kruchym herbatnikowym spodzie, z masą krówkową - bardzo słodki i pyszny!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5589
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29931
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 261
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19670
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1154
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5589
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29931
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 261
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19670
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1154
Składniki
Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy, następnie przesypujemy do garnka. Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy - ma powstać jednolita masa! Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna. Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki - schłodzi się i stwardnieje. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem i masłem, na jednolitą gładką masę. Następnie dodajemy ser, cały czas miksując. Masę serową podgrzewamy. Mieszamy dość często, żeby się nie przypaliła. Budynie mieszamy z mlekiem. Gdy masa serowa zacznie się gotować, dodajemy budyń - cały czas mieszając. Masa serowa ma być gęsta! Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i wyrównujemy. Następnie układamy herbatniki jeden przy drugim. na nie krówkę prosto z puszki. Ciasto wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy posypką czekoladową. Do masy krówkowej można dodać odrobinę margaryny - wtedy będzie się lepiej nakładać. Ale uwaga, może spływać z ciasta!!