Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rewelacyjny jesienny sernik, bardzo kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach, od dzisiaj jeden z moich ulubionych :-)
Składniki
Spód ciasteczkowy: herbatniki zmielić w maszynce, zmiksować w blenderze lub utrzec wałkiem na sypki "piasek", dodac przyprawę korzenną i stopione, lekko przestudzone masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24cm lub tak jak u mnie kwadratową formę 24 x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać wilgotny ciasteczkowy "piasek" wyrównać, docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowo-gruszkowa: Twaróg zmielić w maszynce 2-3 razy lub tak jak ja zmiksować blenderem, dodać serek mascarpone i cukry, zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajka, mąkę, proszek budyniowy, zmiksować krótko, na gładką masę (żeby masa się za bardzo nie napowietrzyła). Wlać śmietankę i jeszcze chwilę wszystko ucierać. Puree gruszkowe: Gruszki obrać, usunąc gniazda nasienne, pokroić na kawałki, zmiksowac blenderem, odjąć 5 dag do polewy, resztę dodac do masy serowej razem z przyprawą korzenną, Zmiksować do uzyskania gładkiej masy (krótko). Masę serowo-gruszkową wylać na schłodzony herbatnikowy spód, piec w temp. 180 stopni 15 min. Temperaturę zmniejszyć do 130 stopni i piec kolejne 90 min. Polewa śmietanowa: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej masy, wyłożyć na upieczony sernik, wyrównać i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 min. Po upieczeniu sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku ok. 30 min. Wyjąć, wystudzić do końca, schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego :-)