Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z którym dzisiaj się dzielę to przepis pochodzący z bardzo starego zeszytu. Nie byłam bym sobą jakby nie wypróbowałam przepisu no i powiem szczerze że sernik wyszedł bardzo smaczny, bakaliowy i wilgotny co spowodowały jabłka, po prostu pyszny. Przepis jest na małą tortownicę dlatego wyszedł nie za wysoki. Tortownica w jakiej ja piekłam była o średnicy 22 cm, a najlepiej upiec z tej porcji w tortownicy o średnicy 18 cm. lub podwoić porcje składników.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Jabłka po obraniu pokroić w małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i zasypać jedną łyżką cukru. Ser zemleć , utrzeć z dwoma żółtkami i pozostałym cukrem. Kaszę mannę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane orzechy, migdały oraz umyte odsączone rodzynki.( wcześniej zalałam je ciepłą wodą). Wszystko połączyć z serem i wymieszać, następnie do masy dodać jabłka (odlać powstały sok), i na sam koniec ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej delikatnie bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Pyszny sernik gotowy do podania.
Do masy serowej dodać bakalie.
Dodać do masy jabłka.
Dodać pianę z białek i na koniec masło.
Ciasto po upieczeniu.