Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie wygląda, idealnie smakuje :-)
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 434
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2605
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 434
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2605
Składniki
Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmiksować w kielichu blendera dodać stopione masło i wymieszać do uzyskania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Masa serowo-jagodowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jagody zmiksować w kielichu blendera na gładką masę. Jesli nie ma możliwości użycia kielicha, należy zmiksowac je blenderem ręcznym i przetrzeć przez sitko aby pozbyć się skórek. W misce umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 80 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę (wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać), wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki