Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną jagodową. Delikatny i bardzo kremowy, taki jak lubię....
Składniki
Ciastka włożyć do pojemnika blendera, zmiksować. Dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Do rondelka wsypać żelatynę, zalać 50 ml zimnej wody, postawić na ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia (nie gotować).
Śmietankę ubić. Twaróg wymieszać z wystudzoną czekoladą i esencją waniliową, dodać ubitą kremówkę. 2-3 łyżki masy dokładnie wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, następnie całość przełożyć do reszty masy twarogowej. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, włożyć do lodówki.
Jagody włożyć do garnka, zasypać cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką zimnej wody, wlać do jagód, dobrze wymieszać. Żelatynę zalać dwiema łyżkami wody, gdy napęcznieje dodać do gorącej frużeliny, dokładnie wymieszać.
Przestudzoną frużelinę wyłożyć na wierzch sernika, wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.