Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny, wykwintny sernik, zaspokoi podniebienie wybrednej teściowej i zaskarbi serce teścia! Połączenie karmelu z kawą, z nutą masy sernikowej z bananem, a wykończenie z bezy kokosowej, czy można chcieć więcej?
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11689
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8189
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155177
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11689
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8189
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155177
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Składniki
Konfitura karmelowo- kawowa: 1. Pokrojone owoce wrzucamy do garnka + kilka łyżek wody i gotujemy je, aż będą miękkie i zmniejszą swoja objętość 2. W drugim garnku przygotowujemy karmel: wsypujemy cukier i kilka łyżek wody szybko zamieszaj, płyn z białego zmieni kolor na złocisty, nie mieszamy już wówczas, pozwalamy mu się wykrystalizować, kiedy karmel nabierze kolor miodu jest gotowy, zestawiamy z ognia 3. Przelewamy karmel do owoców, energicznie mieszamy i dodajemy kawę, mieszamy do rozpuszczenia kawy i chwile gotujemy, zestawiamy, czekamy, aż aromaty się połączą (najlepiej ok 12h) Spód ciasta: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni. 2. Przygotowujemy blachę na sernik (wymiary standardowej blachy). 3. Herbatniki miażdżymy w torebce foliowej. 4. herbatniki + musli + kakao + cukier + jajka+ masło= zagniatamy, wykładamy spód blachy 5. pieczemy 15'/ 180 stopni Masa sernikowa: 1. Banany miksujemy z jajkami na gładka masę. 2. Twaróg ucieramy z cukrem + banany zmiksowane z jajkami = ucieramy do połączenia 3. Na podpieczony spód wykładamy i rozsmarowujemy przygotowaną dzień wcześniej konfiture karmelowo -kawową. a na konfiturę wylewamy masę serową 4. Pieczemy 180 stopni/ 60' Sernik powinien pozostać w piekarniku, aż sam się wystudzi. Beza kokosowa: Ubijamy białka wraz z cukrem, następnie dodajemy makę ziemniaczaną, a na koniec wsypujemy ostrożnie wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie. Pieczemy 180 stopni/ 30' (w zależności od piekarnika, u mnie nawet 23 minuty) Składanie sernika: - kiedy sernik się wystudzi, wierzch smarujemy dżemem lub konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie przykrywamy ją bezą kokosową.