Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kajmak, karmel to nieodłączne elementy świątecznego mazurka. Ale czy sprawdzi się w serniku? Oczywiście. Sernik karmelowy to doskonała propozycja na nadchodzące święta Wielkanocne i jednocześnie ciekawa propozycja ciasta. Otóż to ciasto łączy w sobie intrygujące smaki karmelu, sera oraz ciasta kruchego, a wszystko to zamknięte jest w niezwykłej formie sernika. Odkąd pierwszy raz sięgnęłam po Sernik karmelowy to nie mogłam przestać się nim zajadać. Przepis jest wyjątkowo prosty co sprawia, iż sięgam po niego nie tylko od święta. Polecam!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117855
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8289
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3082
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2003
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117855
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8289
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3082
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2003
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Składniki
Ciasto: Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy zimne masło oraz jajka i żółtka. Zagniatamy ciasto, które następnie chłodzimy przez dwie godziny w lodówce. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie nierówne części(w stosunku 3/4 i 1/4 ciasta). Większą połowę rozwałkowujemy i układamy na wysmarowanej oraz posypanej bułką tartą tortownicy. Podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Do masy dodajemy partiami ser oraz krem karmelowy. Miksujemy do połączenia się składników. Do masy serowej dodajemy obie mąki oraz proszek budyniowy. Mieszamy delikatnie łyżką. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Z pozostałego ciasta wykrawamy dowolne kształty, którymi zdobimy wierz sernika. Ciasto pieczemy 1,5 godziny w 170 stopniach. Studzimy. Polewa: Śmietankę podgrzewamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Następnie łączymy czekoladę ze śmietanką. Polewamy wystudzony sernik.