Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten wyjątkowo kremowy sernik kawowy ma przepyszny smak espresso i czekolady. Będzie idealnym deserem dla miłośników tego pobudzającego napoju.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1468
Polecam.
Odsłon: 2564
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1468
Polecam.
Odsłon: 2564
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki zmiel w robocie kuchennym na okruchy. Dodaj masło i wymieszaj całość do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno przygotowaną masą.
Wciśnij masę za pomocą szklanki.
Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i podpiecz go przez 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę sernikową. Wymieszaj łyżkę wody z kawą rozpuszczalną. W dużej misce utrzyj serek, cukier i kawę. Następnie dodaj wanilię i śmietanę.
Miksując na niskiej prędkości, dodawaj po jednym jajku, mieszając po każdym z nich.
Wylej masę sernikową na podpieczony spód.
Na dolnym poziomie piekarnika umieść naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wysokości gorącą wodą. Ciasto wstaw na środkowy poziom rozgrzanego do 160 st. Celsjusza pieca i piecz przez 50-60 minut. Środek ciasta powinien pozostawać lekko drżący.
Sernik kawowy wyjmij i ostudź do temperatury pokojowej, a następnie schładzaj w lodówce przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i umieść w żaroodpornej miseczce.
Śmietankę podgrzej razem z kawą do temperatury 50 st. Celsjusza. Zalej płynem czekoladę i odstaw na minutę. Wymieszaj.
Polewę wylej na wierzch sernika, Posyp go wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Podawaj na zimno.