Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
coś dla miłośników kokosu, Malibu i batoników Bounty :-)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 128
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4158
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 172
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 128
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4158
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 172
Składniki
Spód: Herbatniki zmielić w malakserze na piasek (lub włożyć do woreczka i utrzeć wałkiem). Masło stopić. W misce wymieszać zmielone herbatniki, wiórki, migdały i masło do utworzenia "mokrego piasku". Tortownicę (u mnie 25cm - może być mniejsza, wtedy sernik będzie wyższy) posmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałą mieszankę wysypać do tortownicy, ugnieść łyżką i wstawić do lodówki na ok. 20 min. Następnie piec w temp. 180 stopni ok. 12-13 min.
Masa twarogowa: Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i likierem na gładki krem. Jajka roztrzepać w osobnej misce widelcem lub trzepaczką, wlać do masy serowej i ubijać krótko, do połączenia składników. Dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, chwilę ubijać. Dodać wiórki i wymieszać łyżką. Masę przelać na przestudzony spód ciasteczkowy i piec ok. 50 min. w temp. 180. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa. smietankę podgrzać, nie doprowadzić do wrzenia. dodać do niej połamane czekolady, zestawić z palnika i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać nią sernik, wyrównać, schłodzic ok. 2 godz. w lodówce. Smacznego :-)