Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik królewski to sernik który na pewno każdy z nas lubi i u mnie jest ciastem nr. 1 na każdym spotkaniu rodzinnym , świętach czy jakichkolwiek imprezach okolicznościowych. Sernik puszysty, pyszny i na jednym kawałku się nie skończy. Polecam
blaszka - tortownica, mikser, łyżka drewniana, miska, folia spożywcza,
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 352
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1765
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 347
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 352
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1765
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 347
Składniki
Ciasto ; Do większej miski włożyć wszystkie suche składniki, dodać pokrojone w mniejsze kawałki masło i margarynę oraz żółtka. Całość zagnieść w jednolite, gładkie ciasto, podzielić je na dwie części większą i mniejszą. Mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki, natomiast większą wyłożyć spód tortownicy - blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wielkość tortownicy 25 / 25 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem. Masa serowa; Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, cały czas miksują dodać śmietanę oraz proszek budyniowy. Stopniowo dodawać porcjami twaróg. Białka ubić na sztywną pianę dodając (białka pozostałe z żółtek )i wmieszać łyżką drewnianą do masy serowej. Masę serową wyłożyć na przygotowane ciasto w blaszce. Następnie wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 30 minut, po czym wyjąć , całkowicie wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Przygotowanie składników na ciasto.
Wylepienie ciastem tortownicy - blaszki.
Połączenie masy serowej z ubitymi białkami.
Ciasto gotowe do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu gotowe do podania.