Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to pyszne ciasto, klasyka w każdym domu. Sernik królewski, sernik wiedeński, sernik staropolski, sernik z brzoskwiniami .... i można by tak długo. Każdy pyszny, każdy wart grzechu. Dziś też serniczek wart grzechu - sernik królewski z dodatkiem skórki pomarańczowej w ciemnym cieście kakaowym. Sprawdzi się też doskonale na świątecznym stole!
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy proszek, cukier puder i kakao oraz cukier waniliowy. Mieszamy
Do sypkich składników dodajemy pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie równe części lub jedną część, tą na wierzch ciasta, możemy odciąć minimalnie mniejszą. Część ciasta do starcia na wierzch ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika
Drugą część ciasta rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 25 x 25 cm ), nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy ok 15 minut, po czym ciasto wyjmujemy i nieco studzimy
W momencie jak ciasto się piecze przygotowujemy masę serową: w misce robota ubijamy jajka z cukrem. Gdy masa zrobi się już puszysta dolewamy roztopione i przestudzone masło i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy stopniowo ser, następnie mąkę, aromat pomarańczowy i cukier ze skórką suszoną ewentualnie cukier waniliowy. Wszystko jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy na podpieczone ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika