Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • sernik "Kwitnący tulipan" z ptasim mleczkiem
  • Ciasta
  • Przepis na

sernik "Kwitnący tulipan" z ptasim mleczkiem

04.04.2017 Odsłon: 31462
5.0 (79 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Ewaaa
Ewaaa

Smaczne, dobrze prezentujące się ciasto, nie ukrywam, że jest dość pracochłonne (sporo misek do mycia pod koniec). Jednak, pomimo wszystko(!) będzie idealnym smakołykiem na rodzinne spotkanie lub na przykład na dziecięcą imprezkę. Ciasto najlepsze na drugi, trzeci dzień.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Napoje

Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Napoje Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy

Odsłon: 48

do 30 min 30 min
0
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2363

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2627

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 888

do 15 min 15 min
8
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 200

do 30 min 30 min
6
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 774

do 15 min 15 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Napoje

Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Napoje Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy

Odsłon: 48

do 30 min 30 min
0
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2363

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2627

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 888

do 15 min 15 min
8
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 200

do 30 min 30 min
6
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 774

do 15 min 15 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
sernik "Kwitnący tulipan" z ptasim mleczkiem
Autor:
Ewaaa
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • ciasto bazowe: 250 gramów margaryny lub masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej (polecam tortową)
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z małymi górkami)
  • 6 jaj
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli do białek
  • Ciasto I: do 1/4 części ciasta bazowego dosypać 2 łyżki ciemnego kakao (z górkami)
  • Ciasto II: do 1/4 części ciasta bazowego dosypać 2 łyżki suchego maku (jeśli nie lubicie można pominąć i nic nie dawać)
  • Ciasto III: do 1/4 części ciasta bazowego dosypać 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Ciasto IV: do 1/4 części ciasta bazowego dosypać 1 paczkę czerwonego kisielu (ok. 40 g) bez cukru i parę kropel czerwonego barwn
  • nasączenie ciasta: 3/4 szklanki letniej wody z dodatkiem soku z niewielkiej całej cytryny + cukier do smaku ( u mnie 2 łyżeczki)
  • masa sernikowa: 600 gramów twarogu mielonego w temp. pokojowej (może być serek z wiaderka jak i z kostki)
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • 150 gramów miękkiego(!) masła lub margaryny
  • 1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ptasie mleczko:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 czerwona galaretka
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • dodatkowo: ewentualnie kolorowa posypka lub coś innego na wierzch wg gustu i smaku
Sposób przygotowania:
1

Pieczemy ciasto. Margarynę lub masło roztapiamy na patelni, schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy cukier, miksujemy około 2 - 3 minut na najszybszych obrotach. Potem wrzucamy żółtka, miksujemy krótko. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy olej i mleko, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników(masa będzie gęsta). Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach do połączenia, ale nie za długo. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do pierwszej dodajemy 2 łyżki ciemnego kakao, miksujemy do połączenia. Do drugiej części wsypujemy suchy mak, mieszamy łyżką. Do trzeciej części wsypujemy wiórki kokosowe, znów mieszamy łyżką. Do czwartej wsypujemy proszek kisielowy, miksujemy do połączenia. UWAGA: Wg mnie ciasto po dodaniu samego kisielu uzyskało bardzo niezadowalający kolor, więc dodałam parę kropel barwnika z Dr. Oetkera i wtedy kolor był bardziej zdecydowany, polecam ten sposób zatem. UWAGA: Barwnik do nabycia w każdym markecie za około 3,5 PLN. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki układamy obok siebie naprzemiennie różne kolory ciasta tworząc mozaikę. UWAGA: Jeśli zakryliśmy już cały spód, a ciasta i tak nam jeszcze sporo zostało, układamy je jako drugą warstwę, pilnując, by kolory ciasta pod spodem nie pokrywały nam się z górną warstwą. Za pomocą lekko zwilżonej chłodną wodą łyżki wygładzamy wierzch ciasta bardzo delikatnie. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blaszkę i pieczemy około 35 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Po upieczeniu ciasto studzimy od razu wyjmując z piekarnika, schładzamy do temperatury pokojowej. Papier odrywamy dopiero po całkowitym ostudzeniu ciasta (nie wyrzucamy go). UWAGA: Moje ciasto wyrosło z dość sporą górką, więc ścięłam wierzch za pomocą długiego, ostrego noża by uzyskać piękny równy blat :) Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Masa sernikowa. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z 4 żółtkami, cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszystą masę za pomocą miksera. Zmielony twaróg w temperaturze pokojowej przekładamy do sporego rondla, dodajemy do niego masę żółtkową, stawiamy na niewielki gaz i podgrzewając mieszamy do połączenia składników, zagotowujemy przez około 4 - 5 minut cały czas mieszając. Budyń rozprowadzamy w zimnej wodzie z dodatkiem mąki ziemniaczanej, wlewamy do masy sernikowej i znów podgrzewamy do zagotowania i zagęszczenia przez około 2 minuty, zestawiamy z ognia i schładzamy do temperatury ciała często mieszając.

2

Z wody, soku z cytryny i cukru przygotowujemy poncz, mieszamy bardzo dokładnie. Tą samą blaszkę wyścielamy wcześniej użytym papierem do pieczenia, wkładamy spodni blat kolorowego ciasta, nasączamy połową ponczu, wykładamy przestudzoną masę sernikową, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i ponczując resztą mieszanki. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę by masa sernikowa stężała. Ptasie mleczko. Czerwoną galaretkę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temp. ciała często mieszając by nie utworzył się "kożuch". Galaretka ma finalnie uzyskać żelową konsystencję. Po upływie wyżej wymienionego czasu pozostałe 4 białka ubijamy na sztywno, potem wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach miksera do uzyskania szklistej bezy. Jednym ruchem wlewamy tężejącą galaretkę i natychmiast miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia. UWAGA: Jeśli wg nas kolor pianki jest zbyt mało intensywny tutaj znów możemy wspomóc się odrobiną czerwonego barwnika. Po dodaniu koloru natychmiast miksujemy i wykładamy piankę na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i schładzamy co najmniej kilkanaście godzin w lodówce. Tuż przed podaniem dekorujemy wg upodobań. Smacznego :)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki