Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie lekkie ciasta, mamy dla was prawdziwy rarytas. Ten lekki niczym chmurka sernik japoński z pewnością na długo zapadnie wam w pamięć. Przygotowanie go wymaga delikatności i ostrożności, bo nieodpowiednio ubita lub źle wymieszana masa może opaść. Gwarantujemy wam jednak, że wysiłek się opłaca. Każdy kto chociaż raz zje sernik japoński będzie chciał do niego nieustannie wracać.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6656
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6656
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 20 centymetrów.
Jajka, masło, mleko i serek muszą być w temp. pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka przelej do osobnej miski.
W drugiej misce umieść miękkie masło, lekko ciepłe mleko, serek, żółtka, mąkę, skrobię i sok z cytryny. Zmiksuj na gładko. Białka ubij na sztywno z cukrem (cukier dodawaj stopniowo podczas ubijania).
Ubite białka dodawaj stopniowo do masy serowej. Łącz szpatułką, mieszając bardzo delikatnie.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ostrożnie masę. Piecz góra-dół w piekarniku nagrzanym do 165 stopni z niską blaszką wypełnioną do połowy wrzątkiem. Piecz 30 minut. Potem zmniejsz temp. do 130 stopni i piecz 25 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj. Potrzymaj ciasto 30 minut w środku i dopiero uchyl drzwiczki.
Lekko przestudzony uwolnij z tortownicy i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Oprósz cukrem pudrem lub zrób polewę czekoladową.