Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały kremowy sernik, który rozpływa się w ustach.
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1703
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18587
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6371
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1146
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1703
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18587
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6371
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1146
Składniki
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy folią aluminiową. Duży kawałek folii układamy na denku, dopiero wówczas wkładamy spód w obręcz tortownicy i zamykamy. Wystającymi częściami folii obklejamy zewnętrzną ściankę obręczy. Oprócz tego należy obkleić tortownicę z zewnątrz kilkoma warstwami folii, aby woda nie dostała się do placka.
Ciasteczka rozgniatamy lub rozdrabniamy blenderem na okruszki. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i wyrabiamy, żeby się dokładanie ze sobą połączyły. Konsystencja może być trochę sypka. Wykładamy nimi spód i boki tortownicy, mocno dociskając palcami, po czym wkładamy na kilkanaście minut do lodówki albo zamrażarki.
Biały serek chwilę ubijamy, a następnie dajemy cukier, jajka i żółtka, wanilię i sok z cytryny. Dokładnie miksujemy. Gotową masę (dość płynna) wlewamy do tortownicy, na wcześniej wyłożone ciasteczka i kilka razy uderzamy tortownicą o stół, aby pozbyć się powietrza. Przykrywamy od góry folią aluminiową, aby sernik się nie zarumienił.
Nasz sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Oznacza to, że tortownica z ciastem musi znajdować się w jeszcze jednym (nieco większym) naczyniu wypełnionym wrzątkiem do ok. 2/3 wysokości i dopiero umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy 1h 15 min. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, żeby nie wsiąkła w nią polewa. Ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka". Zawsze po włożeniu patyczek będzie wilgotny! Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy i folii, studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Dopiero po tym czasie sernik będzie w pełni gotowy. Potem należy przygotować polewę. W rondelku podgrzewamy czarną czekoladę i dodajemy 2 łyżki śmietany. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połącza. Polewę rozprowadzamy po wierzchu sernika. Wstawiamy sernik na 30 min do lodówki, żeby polewa zastygła. Gotowe!