Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik malinowy na zimno to lekkie i kremowe ciasto ze świeżymi owocami, które idealnie sprawdzi się późną wiosną i latem.
średnica formy: 20 cm
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 47
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 133
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4193
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 47
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 133
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4193
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. W robocie kuchennym rozdrobnij ciasteczka na drobne okruszki. Dodaj masło i całość wymieszaj na jednolitą masę.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dokładnie spód masą ciasteczkową. Dobrze ją dociśnij, a następnie wstaw formę do lodówki.
Przygotuj warstwę sernikową. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na 5 minut.
W misce wymieszaj serek śmietankowy z mascarpone, wanilią i cukrem pudrem.
W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę, a w rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.
Dodaj ubitą śmietanę do masy serowej, a następnie wlej powoli letnie mleko. Wymieszaj.
Przygotuj warstwę malinową. Do garnka włóż maliny, cukier i wodę. Zagotuj całą mieszankę na wolnym ogniu i trzymaj ją na palniku przez ok. 10 minut. Następnie rozgnieć owoce widelcem lub tłuczkiem. Odstaw do ostygnięcia.
Kiedy masa owocowa będzie miała temperaturę pokojową, umieść wodę i żelatynę w małej miseczce i pozostaw do napęcznienia na ok. 3 minuty.
Przenieś żelatynę do masy owocowej i dobrze całość wymieszaj. Zostaw do całkowitego ostudzenia.
Złóż ciasto. Na chłodnym już spodzie rozłóż równomiernie świeże maliny, a na nie rozłóż ok. 2/3 przygotowanej masy serowej. Wyrównaj.
Następnie wylej zimną i już lekko tężejącą galaretkę malinową.
Pozostałą masę serową przenieś do rękawa cukierniczego i uformuj na wierzchu ciasta ozdobne gwiazdki. Na każdej połóż po jednej malinie.
Sernik malinowy na zimno wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, do całkowitego zastygnięcia wszystkich mas. Podawaj na zimno.