Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z masą mango to wyśmienite ciasto, którego nie trzeba piec. Intensywna w smaku, kremowa, niezwykle aksamitna serowa masa w towarzystwie borówek i niebieskiej galaretki stanowi doskonały wybór zarówno dla wielbicieli wypieków tradycyjnych jak i nowoczesnych.
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 725
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 346
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 153
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 725
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 346
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 153
Składniki
Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera wrzucamy twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Miksujemy do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Żelatynę w proszku zalewamy 70 ml zimnego mleka, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej, mieszając stale, do całkowitego rozpuszczenia lub podgrzewamy w mikrofali. Nie doprowadzamy do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Lekko przestudzimy ją i do jeszcze ciepłej dodajemy łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy kolejne 2 łyżki i znowu mieszamy, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodajemy do masy serowej i natychmiast miksujemy, do połączenia składników. W osobnym naczyniu umieszczamy schłodzoną kremówkę i cukier waniliowy. Ubijamy ją na sztywno. Dodajemy do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie łączymy z masą. Wykładamy masę serową do formy o wymiarach 28x18 lub okrągłej 24-26 cm. Wyrównujemy szpatułką. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia.
Następnie przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Borówki myjemy i osuszamy. Na wierzchu masy serowej układamy owoce, które zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie odkładamy sernik do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Sernik mango z borówkami gotowy!