Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty sernik marcepanowy z dodatkiem maku
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Składniki
Wykonanie spodu: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24 cm. Przełożyć go do tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 200oC przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.
Wykonanie sernika: Piekarnik nastawić na 150oC. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesiać przez sito. Dodać cukier oraz mak, wymieszać. Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do niewielkiego rondelka wlać 100 ml śmietanki, dodać starty marcepan. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu, aż marcepan się rozpuści, cały czas mieszając. Krem marcepanowy zdjąć z ognia, przestudzić. W misce umieścić jajka, pozostałą śmietanę, masę marcepanową, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę jajeczno - marcepanową wlać do sera, wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Gdy używamy miksera miksujmy na najniższych obrotach, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Dodać przesianą mąkę z cukrem i makiem, wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 80 minut. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.
Przygotowanie polewy czekoladowej: W niewielkim rondelku roztopić masło. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Przestudzony sernik polać polewą czekoladową.