Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatny, kremowy, mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach...jak dla mnie - sernik idealny :-)
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1636
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 569
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1939
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1636
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 569
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1939
Składniki
Spód brownie: W garnku rozpuścić masło, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia na małym ogniu, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Masa serowo-czekoladowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki (poza czekoladą) zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Z masy odlać 3/4 szklanki. Zmiksować ją z (roztopioną w kąpieli wodnej) lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę. Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w kleksach.
Płaską szpatułkę włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy, nie za mocno, by w masie powstał efekt marmurka.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 80 - 90 minut. Sernik wyjąć z piekarnika, posmarować polewą śmietankową (śmietanę wymieszać z cukrem pudrem) i włożyć do piekarnika, piec dodatkowe 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego :-) Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki